Kinderfeestjes over de grens: Australië

 

koekhappen crop

Bij Hiep en Hoera willen we echt alles weten over kinderfeestjes. Niet alleen hoe je ze moet vieren, maar zeker ook hoe anderen ze vieren. In Nederland maar ook daarbuiten. Vandaag gaan we down under naar Australië, waar Miranda samen met haar man, dochter Mette en zoon Hidde een aantal jaar heeft gewoond. Miranda vertelt:

We hebben 3,5 jaar in Perth gewoond. We zijn er in juli 2008 naar toegegaan en eind 2011 teruggekomen. We zijn daar gaan wonen vanwege het werk van mijn man. Hij zit in de offshore industrie en hij ging daar werken aan een Australisch project voor zijn Nederlandse werkgever.

Nog geen ervaring met kinderfeestjes
Toen we in Australië aankwamen waren onze kinderen 1 en 2 jaar oud. Onze oudste werd in november 3 en dat was ons eerste kinderfeestje. We hadden toen nog geen ervaring met andere kinderfeestjes. Maar hoe vier je de verjaardag van je kind zonder familie in den vreemde? Dat vond ik best wel lastig. Wie ga je uitnodigen? Je wilt het ook niet opdringen aan mensen, maar gelukkig hadden we inmiddels al aardig wat mensen leren kennen en samen hebben we er een onvergetelijke dag voor haar van gemaakt. Gewoon op zijn Nederlands. Leuke bijkomstigheid was dat het in november in Australië het begin van de zomer is, dus het feestje vierden we buiten in onze tuin. Al snel kwamen we er achter dat je een feestje niet hoort te beginnen met taart. In Australië sluit je een feestje af met taart. Dat was even wat verwarrend voor onze gasten die dachten dat ze al weer weg moesten.

verjaardagcollage

Ervaring met typisch Australische feestjes
Onze kinderen gingen voordat ze naar school gingen een paar dagen per week naar de kinderopvang om de taal te leren en om met andere kinderen te spelen. Vanaf de 3e verjaardag worden er al kinderfeestjes georganiseerd. We kregen via de crèche dan ook veel uitnodigingen. Die feestjes vonden niet thuis plaats maar in een speeltuin, park, of een zaaltje.

Veel eten
Opvallend vond ik altijd de hoeveelheid eten, er was geen feestje zonder heel veel eten. Dat was ook altijd het eerste wat er gedaan werd. Typisch verjaardagseten in Australië is veel snoep, fairy bread (witbrood zonder korstjes met gekleurde sprinkels), Jelly, marshmallows, chocolade, popcorn en fruit.
Daarna werd er gespeeld. Of kwam er iemand die de kinderen vermaakte. Zo heb ik heel wat goochelaars, dave the funny man, the bug man, balloon man en fairy princeses voorbij zien komen. Toen de kinderen wat ouder werden hebben we ook feestjes gehad in Fairyland,een indoor speelparadijs en junglegym. Dat waren stuk voor stuk goed geoliede kinderfeestfabrieken. Strak georganiseerd maar niet erg sfeervol.

 

De hele klas is uitgenodigd
Anders dan in Nederland is dat je op jonge leeftijd de hele klas uitnodigt, wij proberen het in Nederland dan nog klein te houden. Wat ook anders is is dat alle ouders ook op het feestje blijven (je doet dan je best voor hen, maakt hapjes en drankjes die ze vervolgens niet opeten). En natuurlijk de taart als teken dat het feestje is afgelopen. Opvallend was ook dat alle cadeaus onuitgepakt in een grote tas mee naar huis gaan. En dat dat soms wel erg grote en dure cadeaus zijn.

taartcollage

Typisch Australisch
De taart, dat is wel echt een dingetje daar. Je ziet dat inmiddels ook steeds meer in Nederland. De taart moet wel het spektakelstuk van het feestje zijn en graag ook in het thema van het feestje.
Het spelletje pass the parcel zagen we ook op alle feestjes terugkomen. Bij pass de parcel gaan alle kinderen in een kring zitten en wordt er een groot pak doorgegeven terwijl de muziek speelt. Stopt de muziek dan mag degene die het pakje heeft er een laag pakpapier afhalen. Meestal zit er voor ieder kind een pakje in. Wel goed opletten dus en zorgen dat de muziek op tijd bij ieder kind stopt.

over de top collage

Hoe deed je het zelf?
We hebben alle feestjes bij ons thuis in de tuin gevierd, met spelletjes en knutsel activiteit. Vaak maakten de kinderen zelf hun feestmuts of iets anders kleins. Wat we wel hetzelfde deden was eten aan het begin en de taart op het einde. Voor de ouders was er dan ook wat te knabbelen en iets te drinken.
We hebben de ozzies kennis laten maken met het koekhappen. Ieder jaar weer een groot succes. Bij beide kinderen hebben we een keer echt groot uitgepakt en een springkasteel besteld voor in de tuin. We vonden het leuk om het 1 keer te doen zoals het ‘hoorde’ en hebben voor Mette een groot regenboogfeest met Dora springkasteel inclusief glijbaan gegeven en voor Hidde een groot piratenfeest met springkasteel en speurtocht door de tuin.

knutselen collage

De feestjes waren een succes
De feestjes waren altijd een succes, de spelletjes deden het altijd goed er was wat minder overdaad aan eten maar daarover nooit geen klachten.

Koekhappen down under
We hebben altijd koek gehapt en omdat we de feestjes buiten konden vieren hebben we ook veel spelletjes met water gedaan. Geen blikgooien, maar een toren van bekers omver spuiten met een waterpistool en waterbommetjes deden het ook altijd goed.
In Nederland probeer ik iedere verjaardag weer een spectaculaire taart op tafel te zetten, volledig naar de wensen van de kinderen.Die traditie hebben we dus in ere gehouden. Ik moet zeggen dat we hier in Nederland de feestjes meestal thuis beginnen en dan een activiteit plannen buitenshuis. Dan mis ik die grote tuin en keuken die ik in Australië had wel eens. Hier breken ze de boel af. Zeker met een feestje met alleen maar jongens. Die moeten lekker kunnen rennen en zich uitleven en dat gaat niet in een piepklein stadstuintje.

Mette_3jaar_6 copy

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s