Hiep en Hoera ontmoet Rauwdouwers

Rauwdouwers-foto-kruiwagen
Wat is er nu meer lente dan het zaaien van nieuw leven? Momenteel is iedereen natuurlijk alweer druk moestuintjes aan het sparen. De actie van Albert Heijn is ook in zijn tweede jaar alweer een groot succes. Maar voordat AH vorig jaar met deze actie begon was er al een hele leuke webwinkel die moestuinpakketten verkocht, met spannende namen als: Standvastige Sperzieboon en Opdringerige Courgette. Hoog tijd dus voor ons om Katja en Caroline van Rauwdouwers eens te gaan ondervragen.

Vertel even wie jullie zijn? Wat doet rauwdouwers precies?
Wij zijn Caroline Frenken en Katja Schrijver. Wij hebben kinderen in de basisschoolleeftijd en iets ouder en we hebben de ervaring dat kinderen het meest leren van dingen die ze zelf kunnen ontdekken. Wij vinden het belangrijk dat kinderen bewegen, buiten zijn en gezond eten. Een ontdekkingstocht door de moestuin combineert al die dingen. Daarom hebben we Rauwdouwers opgezet: een initiatief om kinderen hun eigen groenten te laten kweken.

Omdat groenten kweken niet heel moeilijk is, maar het toch best kan mislukken als je niet weet waar je allemaal op moet letten, hebben we per groente eenvoudige instructieboekjes gemaakt, waarmee kinderen zelf aan de slag kunnen. Ze gaan in een veilige omgeving op ontdekking.

PicMonkey Collage

Om het voor kinderen eenvoudig en overzichtelijk te houden, richten we de pakketten telkens op 1 groente, zodat je daar alle aandacht aan kunt schenken. We hebben een abonnement opgesteld waarmee je elke maand aan een andere groente kunt beginnen. Zo bouw je stapsgewijs binnen een half jaar of een jaar een volle moestuin op. Eenvoud en ontdekken is ons motto.

Wat vinden kinderen leuk aan groentes kweken?
Het is heel spannend om te zien dat een zaadje verandert in een steeltje met een paar blaadjes. En trots dat ze zijn, als hun plantje groeit als ze het water, licht, voeding en aandacht geven!

Duurt het voor hen niet te lang?
Als je alleen gaat zitten wachten en kijken tot het zaadje een grote plant is geworden, zou dat inderdaad veel te lang duren. Daarom staan er in de boekjes ook doe-dingen voor in de groentetuin om de planten te helpen groeien, zoals een balletjestest voor je grond in de Onstuimige Bosaardbei en een zelfgemaakte hut, waar je stiekem Baldadige Doperwt kunt plukken. We geven ze puzzels waardoor de kinderen aan het denken worden gezet en verrassende weetjes waar ze zelfs de juf mee kunnen verbluffen.

Ons abonnement komt elke maand in de brievenbus, dat is echt iets om naar uit te kijken. Ze beginnen dan elke maand met het zaaien van een nieuwe groente, terwijl de eerste nog doorgroeit. De aandacht voor de groenten wordt zo telkens weer geactiveerd.

hoe het werkt.jpg

Zou je rauwdouwers ook op een kinderfeestje kunnen gebruiken?
Ha, die vraag verwachtten we natuurlijk al! Wij hebben het nog niet gedaan, maar het is wel een leuk idee. Een beetje voorbereiding en creativiteit van ouders is hier wel bij nodig, want als je een groepje kinderen alleen zaden laat zaaien ben je zo klaar. Je kunt het aankleden met het beschilderen van de potten en het maken van plantenstekers. Ik zou een groente kiezen met grote zaden, zoals pompoen, courgette of één van de peulvruchten (sperzieboon, tuinboon, doperwt, kapucijner). Zo hebben we ook workshops gegeven. De Zoek-Het-Uit-experimenten zijn trouwens wel heel geschikt om met een groepje kinderen te doen. Ze nemen de proef mee naar huis en een week later kunnen ze samen hun testen vergelijken.
Zaden raden is ook leuk op een feestje. Of memory met zaden en vruchten onder bekertjes. Stem de activiteit af op de leeftijd van de kinderen.

4 experimenten

Hoe werken de abonnementen precies?
Een abonnement bestaat uit 6 of 12 pakketten die je elke maand thuis gestuurd krijgt. Om verzendkosten laag te houden (en de kosten van het abonnement), sturen we de eerste maand een startpakket met alle cocosaarde die je bij het abonnement nodig hebt. Daar zit namelijk het meeste gewicht in. De vervolgmaanden krijg je een envelop met de zaden, het instructieboekje en een plantensteker van de groente die je die maand gaat zaaien. Easy peasy.

Pepermunt groot

 

Kun je ook een pakket cadeau doen, naar een ander adres laten sturen?
Jazeker. De pakketten zijn juist leuk om cadeau te doen. Wij zien ooms en tantes de pakketten vaak cadeau geven. Je geeft gewoon aan op welk adres de jonge Rauwdouwer woont en wij zorgen dat het op de goede plek terecht komt. Abonnementen worden ook vaak cadeau gedaan. Het startpakket sturen we dan op naar de gever en de rest van de pakketten naar de jarige.

Hoe bedenken jullie die leuke namen?
Haha! Iedereen vindt de namen zo leuk! Wij kiezen de groenten uit die we lekker en leuk vinden en hebben die goed bestudeerd. Onze inspiratie halen we uit het karakter of de naam van de groente, en als je goed kijkt ga je de link zelf ook leggen.

Rauwdouwers selectie assortiment HR

Wat is het geheim van de moestuintjes denken jullie?
Het geheim? Dat het misschien wel tovenarij lijkt: je stopt een zaadje in de grond, en er groeit een hele plant uit! Maar ook de verwachting: elke dag gaan kijken of er al iets groens boven de grond komt, zó spannend!

Wij zijn in ieder geval helemaal enthousiast geworden over Rauwdouwers. Het feit dat elk pakket zo uitgebreid één groente in de schijnwerpers zet spreekt ons erg aan. Dat houdt het lekker overzichtelijk en geeft je ook de mogelijkheid om voor de jarige dat pakket te kiezen dat bij hem/haar past.

Anne

 

Advertenties

One thought on “Hiep en Hoera ontmoet Rauwdouwers

  1. Pingback: Partytime: spring is in the air! | Hiep en Hoera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s