Feestjes over de grens: België

imageBij Hiep en Hoera willen we echt alles weten over kinderfeestjes. Niet alleen hoe je ze moet vieren, maar zeker ook hoe anderen ze vieren. In Nederland maar ook daarbuiten. Vandaag gaan we naar België, waar Irene samen met haar man en twee kinderen woont. Irene vertelt.

In 2002 zijn wij verhuisd van Leiden naar een klein dorpje Signy vlakbij Nyon in Zwitserland dit in verband met het werk van mijn man.

Onze zoon Jasper is hier geboren in februari 2004. Zijn eerste verjaardag hebben wij daar gevierd met onze vrienden, buren en een paar mama’s met hun baby’s die ik destijds heb ontmoet bij ‘Kindermusic’. Dit is een organisatie die overal ter wereld voor kinderen van 0 tot ongeveer 7 jaar alles in het teken van muziek stelt. Heel leuk en erg internationaal. Een gezellige babyverjaardag met een verjaardagstaart (die vooral voor de volwassenen bestemd is) met één kaarsje en vele ballonnen en slingers.

In 2005 zijn we verhuisd naar België naar het dorpje Lint ten zuidoosten van Antwerpen. En in hetzelfde jaar is in december onze dochter Eloise geboren.

Vanaf 2,5 jaar gaan de kinderen hier naar school. Er zijn 4 kleuterklassen en 6 klassen op de lagere school. Een beetje zoals het in Nederland vroeger was.

Kinderfeestjes in Belgie verschillen misschien niet zoveel van de kinderfeestjes in Nederland, maar er zijn toch wat verschillen op te merken.

Al vanaf de eerste kleuterklas had Jasper zijn eerste kinderfeestje bij iemand thuis. Zo’n feestje bestaat vooral uit spelletjes rondom het kadootje afgeven, bijvoorbeeld muzikaal pak (dat is een klein kadootje voor iedereen met daar omheen telkens een laag pakpapier en op elk pakpapier zit een opdracht. De kinderen zitten dan in een kring en geven het kadootje door. Wanneer de muziek stopt mag het kindje dat het pakje vastheeft een laag papier eraf halen en het opdrachtje uitvoeren. Zo ga je telkens door tot iedereen een opdracht heeft uitgevoerd.

image

Een andere opzet is spelen in de speeltuin, koekhappen en pannenkoeken eten. Wanneer het feestje is afgelopen krijgen de kinderen een snoepzakje en/of een andere leuke gadget om mee naar huis te nemen. (Bij het verlaten van een feestje is dat wel heel belangrijk voor de kleine ukken).

Jasper en Eloise vierden al snel hun feestje samen met een vriendje of vriendinnetje. De eerste paar keer waren deze feestjes thuis maar al snel buiten de deur, alleen dan wel binnen omdat ze alletwee in de winter jarig zijn. Dit bijv naar een binnenspeeltuin, een circusfeestje, een disco/dansfeestje, bowlen, inline skating, lasergamefeestje of het afhuren van een turnzaal om daar een voetbalfeest te geven. Enige malen hebben we het feestje uitgesteld voor in de zomer om dit buiten te kunnen vieren met een groot springkasteel ergens op het platteland. Ook leuk was het ‘crea atelier’ waar de kinderen konden gaan knutselen en waar ze de vele dieren mochten verzorgen.
image

Hier is dan altijd eten (frietjes , hotdog, wafels of pannenkoeken) en drinken (frisdranken) bij inbegrepen. Overigens geen taart.

Kadootjes worden er natuurlijk ook gegeven. Bij jonge kinderen is dat nog vaak een pakje en vanaf de leeftijd van 8 jaar zie je meer en meer de vraag naar een bijdrage voor een groter kado. Dit kan in de vorm van geld zijn of een tegoedbon van een speelgoedwinkel (meestal van de Fun of de Dreamland.)
Ouders leggen soms wel samen om een groter kado te kunnen geven, maar niet alle kinderen vinden het leuk om ‘zonder eigen kadootje’ naar een feestje te gaan. Op jongere leeftijd worden jongens en meisjes nog wel regelmatig bij hetzelfde feestje uitgenodigd, bij de wat oudere kinderen merk je dat de jongens en meisjes elkaar niet meer (of minder vaak) uitnodigen. Omdat de klas van Jasper klein was en omdat hij het samen met een klasgenootje/vriendje vierde hebben wij altijd de hele klas uitgenodigd. Feestjes duren meestal zo’n 2,5 à 3 uur.

Wij zijn zo gewoon om ook de ouders, opa’s en oma’s etc te feliciteren, hier in België doen ze dat niet. Blijkbaar iets typisch Nederlands?

Op de verjaardag en op het feestje versieren wij de kamer volop met slingers en ballonnen. Hier ook wel, maar minder uitbundig.
image

Op school mogen ze trakteren. Er wordt dan voor hun gezongen en vervolgens gaan ze langs de andere klassen om ook een traktatie aan de meesters en juffen te geven. De traktaties zijn vaak zelfgemaakte cake, snoeptaart, muffins, versierde manderijnen of versierde popcake, etc.

Op de eerste dag van de maand gaat de hele school in een grote kring staan en worden alle jarige van de vorige maand naar het midden geroepen. Er wordt dan voor ze gezongen en gedanst en ze krijgen een kaartje mee met de felicitaties van de meesters en de juffen.

Advertenties

One thought on “Feestjes over de grens: België

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s