Feestjes over de grens: Kroatië

IMG_3958
Bij Hiep en Hoera willen we echt alles weten over kinderfeestjes. Niet alleen hoe je ze moet vieren, maar zeker ook hoe anderen ze vieren. In Nederland maar ook daarbuiten. Vandaag gaan we naar Kroatië, waar Manon samen met haar man, dochter en zoon een tijdlang woonde. Manon vertelt.

Mijn man komt oorspronkelijk uit Zagreb en het leek ons leuk om daar te gaan wonen en ons er te settelen. We woonden van 2009 tot 2014 in Zagreb, Kroatië, 5 jaar in totaal dus.

Hoe vierden jullie er kinderfeestjes?
De feestjes die wij hadden met de klasgenootjes van onze kinderen waren bijna altijd buiten de deur. In een restaurant of een speciale ruimte voor dat soort gelegenheden; een speelparadijs of ze hadden een thema.
In Zagreb wonen mensen vaak niet groot of ze wonen in een appartement. Niet echt geschikt dus om er  kinderfeestjes te organiseren vandaar dat ze het meestal op een andere locatie houden.

Wat was het grootste verschil met Nederland?
De hele klas wordt uitgenodigd en vaak zijn de ouders er ook nog erbij. Het is een een groot feest en duurt een paar uur. De cadeaus zijn ook echt veel groter en duurder dan in Nederland. En vaak zijn er hele maaltijden bij de feestjes en de kinderen worden vermaakt door professionele entertainers.

Hebben ze in Kroatië een leuke traditie als het gaat om kinderfeestjes
vieren?
Je wordt echt héééél erg verwend op je verjaardag. Grappig genoeg versieren ze niet het huis of een stoel voor de jarige, dat is dan weer echt Nederlands. En uitdelen is niet een grappig verpakt snoepje of gezonde snack, maar gewoon een feesttaart!

IMG_3240

Hoe vierde je de verjaardag van jouw kinderen?
Een combinatie van Nederlandse en Kroatische tradities. Dus wel versieren in huis, taart uit delen op school. Een groot kinderfeestje met veel kinderen en ouders en dan apart of later op de dag familie en close vrienden.
We hebben een keer een voetbalfeestje voor mijn zoon gedaan, een speelparadijs voor mijn dochter. Maar ook wel eens thuis in de tuin met een goochelaar en clown. En ook wel de meer traditioneel Nederlandse feestjes. Feestjes met spelletjes als snoephappen en  koekhappen.

Hoe vonden de lokale kinderen jouw feestje?
Volgens mij wel prima! Snoep en feest is altijd goed :-).

Heb je nog ideeën opgedaan die je mee terug naar Nederland hebt genomen?
Mijn kinderen zijn nu wat ouder en ik merkte dat ook in Kroatië als de kinderen ouder worden het toch meer alleen meisjes en alleen jongens feestjes zijn en dus worden de groepen kleiner…ook wel weer een geluk. Want hoe leuk het ook was, 30 man over de vloer het is wel hééél druk!

Wat ik heb mee genomen is dat ik toch wel de ouders nog een drankje en hapje aanbied na het feestje als de kinderen worden opgehaald. Familie is daar dan ook gewoon bij en de kinderen kunnen nog even spelen. Er is gewoon veel en goed eten en er wordt NIET in een kringetje gezeten!

IMG_2349

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s