Help! Mijn kind heeft pré-verjaardagsstress!

afscheurkalender_verjaardag517x372

Misschien herken je het wel van vroeger. Naarmate je verjaardag dichterbij kwam, werd je steeds zenuwachtiger. De avond voor de grote dag kon je al helemaal niet meer slapen en was je kotsmisselijk. In Het Grote Verjaardagsboek van Chantal Bonefaas staan een heel paar fijne tips om die stress tot een minimum te beperken. Overigens: ik weet niet of het boek nog te koop is, want toen ik het laatst bij de bieb wilde lenen kreeg ik het zomaar mee, want het werd volgens het systeem te oud bevonden en dus afgeschreven.

Enfin, de tips en tricks:

  • Een kind krijgt rond zijn derde door dat zijn of haar verjaardag gevierd wordt. Maar het blijft natuurlijk een vreemde gewaarwording. De ene dag ben je nog twee en de volgende dag ben je ineens drie! Om het proces iets inzichtelijker en concreter te maken, kun je bijvoorbeeld op elke verjaardag je kind meten en een streepje zetten langs de deurpost.
  • Het kind pas een dag van te voren vertellen dat het jarig is, is niet zo’n goed idee. Waarschijnlijk doet het geen oog dicht en verheugen op de grote dag is natuurlijk ook een groot goed.
  • Het is het overzichtelijkst voor je kind om het tien dagen voor de verjaardag te informeren dat het bijna jarig is. Om het helemaal overzichtelijk te maken kun je zelf een aftelkalender maken of er eentje gratis downloaden, zoals die hierboven. Of voor kindjes die wat kleiner zijn, kun je een ijkpunt aangeven door bijvoorbeeld te zeggen: als je naar dansles bent geweest, dan ben je jarig.
  • Wees niet meer met de verjaardag bezig dan je kind zelf. Als het kind het er niet over heeft, heeft het misschien ook geen behoefte er over te praten.
  • De meeste kinderen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn, vertel ze daarom hoe de dag er uit gaat zien: wat jullie gaan doen en wie er op visite komen.
  • Stel samen het verjaardagsfeestje samen. Laat je kind bijvoorbeeld het thema kiezen. Je zult zien dat je kind het heel leuk vindt als haar/zijn mening op prijs wordt gesteld.

Dan nog een paar leuke boekjes die je kunt lezen om de verjaardagspret te vergroten:

  • Vanaf twee jaar: Jip is jarig (B. Sluyzer)
  • Vanaf vier jaar: Kom je ook? (M. van Eeden)
  • Vanaf zeven jaar: Floortje is jarig (C. Grashoff)

Fijne voorbereiding!

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s