Feestjes over de grens: Roemenië

!cid_F3930574-8A26-4E7C-B885-1A7326DEC334@home
Bij Hiep en Hoera willen we echt alles weten over kinderfeestjes. Niet alleen hoe je ze moet vieren, maar zeker ook hoe anderen ze vieren. In Nederland maar ook daarbuiten. Evelyn (uit België) heeft met man Pieter en dochter Louka inmiddels al op heel wat plekken in de wereld gewoond, maar toen wij hoorden dat een daarvan Bucharest was werden wij extra nieuwsgierig. Daarom vandaag in feestjes over de grens: Roemenië. Evelyn vertelt.

Waar woonde je, hoe lang en waarom woonde je daar?
We hebben in verschillende landen gewoond. In Roemenië woonden we 1,5 jaar. We hebben Louka’s vierde verjaardag daar nog gevierd, net voor we naar Rusland verhuisden.

Hoe werden kinderfeestjes er gevierd?
In Roemenië worden de verjaardagen van kinderen meestal thuis gevierd met familie en vrienden. Op het menu staat dan pizza en cake! Soms worden verjaardagen ook bij McDonalds, of in een pizza-restaurant gevierd. Wat we ook vaak zagen was een verjaardagsfeestje waar een clown of entertainer de kinderen animeerde.

Wat was het grootste verschil met België?
Dat de mama’s en/of de nanny’s bij het feestje aanwezig bleven. Dit zorgt voor meer (volwassen) mensen op het feest, die ook graag een drankje en een stukje taart krijgen. Anderzijds lossen zij wel kleine ongemakken van hun kroost op.

Hebben ze in Roemenië een leuke traditie als het gaat om kinderfeestjes vieren?
Het is in Roemenië vooral een heel groot familiefeest, met ooms en tantes, opa’s en oma’s, neefjes en nichtjes. Groot en klein feest heerlijk naast en door elkaar, vaak tot in de vroege uurtjes.
!cid_A0D29A00-C6EE-43A9-8332-4E96C5B77681@home

Hoe vierde je de verjaardag van jouw kind?
Wij zijn niet zo happig op clowns en entertainers en geloven meer in de fantasie en het spel van de kinderen zelf. Louka is ook sterk in het zelf verzinnen van spelletjes… We hadden het geluk om een grote tuin aan ons huis te hebben, en stuurden de 4-5 jarigen gewoon – hup – de tuin in. Louka verjaart in mei, wat in de meeste landen mooi weer betekent. Een tuinslang, waterballonnen en waterpistolen – een verkleedkoffer – stokken en touw – voetbal – steps en fietsjes. Alles mocht naar buiten. Soms deden een aantal volwassenen mee met een zelfverzonnen spelletje of ging papa mee ravotten. We zorgden uiteraard voor een grote taart, maar daarnaast voorzagen we voornamelijk in gezonde versnaperingen: komkommer, tomaat, bloemkool, wortel, stukjes appel, druiven, aardbeien en veel water.

Hoe vonden de lokale kinderen jouw feestje?
Bij aanvang vonden vele kinderen het raar dat er geen chips en cola op tafel stond. Maar op het einde van de dag hadden ze allemaal blozende wangetjes en pretoogjes van het buiten spelen, én een flinke portie fruit en groenten binnen. Ook de ouders verbaasden zich vaak over het feit dat ze hun kind spontaan groente en fruit zagen eten. De kinderen waren vooral enthousiast over het buiten spelen. De jongens vonden het vaak super als de papa even mee kwam ravotten, het watergevecht was een topper voor alle kinderen!

Heb je nog ideeën opgedaan die je mee terug naar Nederland/België hebt genomen?
Het verjaardagsliedje in de Roemeense taal komt nog wel eens bovendrijven.
!cid_8F4554CC-4A05-4C3A-AFC9-A5BC8D583892@home

Advertenties

3 thoughts on “Feestjes over de grens: Roemenië

  1. Wauw wat een feestje, ziet er gezellig uit! 🙂 Wij hadden een keer een feest voor de jarige georganiseerd, terwijl de jarige op school zat en toen ze thuis kwam waren we allemaal verkleed. Ook het huis was in thema versierd, we begonnen met een welkom op de gang en liepen naar de woonkamer en keuken. Vervolgens hadden we een aantal cadeautjes op haar kamer verstopt en ze moest haar cadeautjes zoeken. Ook zijn we een keer naar de bios gegaan en hebben een film marathon gehouden (twee films achterelkaar gekeken) en dan uit eten!

    Like

  2. Pingback: Feestjes over de grens: Singapore | Hiep en Hoera

  3. Pingback: Spaans themafeestje, olé! | Hiep en Hoera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s