Feestjes over de grens: Taiwan

TaiwanBij Hiep en Hoera willen we echt alles weten over kinderfeestjes. Niet alleen hoe je ze moet vieren, maar zeker ook hoe anderen ze vieren. In Nederland maar ook daarbuiten. Vandaag gaan we naar Taiwan, waar Jan Willem samen met zijn vrouw en drie zoons woont.

Vertel even waar je woont, hoe lang al, waarom, wat je doet en hoeveel kinderen je hebt.
Wij wonen in Hsinchu in het hart van de halfgeleider (semiconductor) industrie in Taiwan. Al met al woon ik al meer dan 20 jaar in Taiwan. Ik werk daar voor een Amerikaans wireless communications bedrijf. We hebben 3 zonen van 12, 13 en 19. Mijn echtgenote komt uit Taiwan.

Hoe worden in Taiwan kinderfeestjes gevierd?
Kinderfeestjes worden anders gevierd dan in Nederland. Je ziet zelden dat de jarige vriendjes en vriendinnetjes thuis uitnodigt of naar de bioscoop of een speelplaats gaat. Wel wordt een verjaardag vaak op school gevierd en neemt de jarige een taart mee of regelt de school er een. De taart heeft het aantal kaarsen van de leeftijd van de jarige en na het zingen van de lokale versie van happy birthday moet het feestvarken die uitblazen. Kinderen zijn over het algemeen de hele dag op school en het sociale leven van een kind is veel meer aan school gerelateerd dan in Nederland waar je vaker na schooltijd met de kinderen uit de buurt omgaat. Het taartritueel wordt vaak ’s avonds herhaald in huiselijke kring met cadeaus van de ouders – en dus heel zelden met buurtvriendjes.

Zijn er tradities?
De jarige mag traditioneel een wens doen na het uitblazen van de kaarsjes, maar ik heb geen bewijs dat die wensen ook daadwerkelijk uitkomen. Het nieuwe model Lamborghini staat nog steeds niet voor de deur – hoe hard ik ook blies op die kaarsen op mijn verjaardag (grapje).

Wat is het grootste verschil met Nederland?
Een ander verschil met Nederland is dat kinderen ieder jaar met het lunar nieuw jaar rode enveloppes met geld van oudere familieleden zoals de opa en oma krijgen. Nieuwjaarsavond geldt traditioneel als een soort algemene verjaardag voor de kinderen en je leeftijd wordt ook vaak bepaald naar gelang het aantal nieuwjaarsfeesten je gevierd hebt. Je bent 1 jaar oud bij je geboorte en na je eerste nieuw jaar ben je al 2 jaar oud.
De opa en oma zullen hun kleinkinderen op hun echte verjaardag meestal niet feliciteren.

Heb je Nederlandse tradities geïntroduceerd bij de verjaardagen?
Behalve het unieke ‘hiep hiep hoera’ als einde van het verjaardagslied hebben wij verder geen Nederlandse tradities geïntroduceerd. Maar dat zal heel goed anders kunnen zijn voor andere buitenlanders in Taiwan.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s