Waarom zetten we een feestmuts op? En meer verjaardagsfeitjes

Merike Woning

We weten niet beter: als je kind jarig is, wordt dat gevierd. Met een taart, kaarsjes, verjaardagsmutsen, cadeautjes en een ‘Happy Birthday to youuuuu´. Maar waar komen die tradities eigenlijk vandaan?

Feest
Feest komt van het Latijnse woord feratus en betekent een dag dat je vrij bent van je werk en dus kan genieten van het niks doen. Een feestje dus.

‘Maancake’
Om het verjaardagsfeest van Artemis, de Griekse godin van de jacht en de maan te vieren bakten de oude Grieken een cake in de vorm van een halve maan. Om het schijnsel van de maan te verbeelden zetten ze er kaarsjes op. Het vieren van de goden hadden de Grieken afgekeken van de Egyptenaren die hun farao’s vereerden.

Mutsen
De Romeinen introduceerden de kalender waardoor iedereen zijn geboortedag kon onthouden en vieren. Deze traditie verdween echter weer in de Middeleeuwen. De enigen die toen nog hun verjaardag vieren waren koningen en wat droegen zij op hun verjaardag? Jawel: verjaardagskroontjes. Het was de introductie van de verjaardagsmutsen zoals we die nu kennen.

Kinderpartijtje
De eerste tekenen van het kinderfeestje komen uit de achttiende eeuw. De Duitsers noemden het ‘Kinderfeste’. Er werd een cake gebakken, waarop kaarsjes werden gezet. Voor ieder jaar één, plus nog eentje erbij, waarmee de hoop op nog een jaar leven werd gesymboliseerd.

Cadeautjes
Onze voorouders gaven cadeautjes omdat ze op die manier boze geesten uit de buurt van de jarige hielden. Ze dachten namelijk dat de jarige die over zich af riep. Je kunt het dus zien als een soort bescherming.

´Happy birthday to you´
In Amerika schreven de gezusters Mill eind negentiende eeuw een lied dat hun studenten vlak voor aanvang van school moesten zingen, genaamd ‘Good morning to you all’. Dat nummer verspreidde zich over heel Amerika en kreeg in 1924 kreeg de melodie een andere tekst aangemeten: Happy Birthday. Zo kennen we het nu allemaal.

Bronnen: Huffingtonpost.com, Stadsarchief Rotterdam, http://www.isgeschiedenis.nl en Het Grote Verjaardagsboek

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s