Eten op de boerderij

Ook dit thema heeft Anouk van de kinderkookshop weer een heel leuk blog voor ons geschreven.

Geef jij een feestje met als thema boerderij, of misschien wel zelfs óp de boerderij? Dan zal een stoere maaltijd niet ontbreken! Op de boerderij kun je rekenen op veel zuivel, verse groente, heerlijk fruit en stevige maaltijden. Daarom maken we pannenkoeken met een gezonde milkshake. Of ga je voor de lekkere ovenfrieten met verse appelmoes?

Pannenkoeken
Een stapel pannenkoeken valt altijd in de smaak! Warm of koud – ze zijn altijd lekker. Wil je eens een andere variatie maken? De kinderkookshop bedacht 9 lekkere recepten met pannenkoeken!

Voor 12 pannenkoeken:
400 g bloem
2 eieren
7 dl melk
snufje zout
75 g bakmargarine

1. Zeef de bloem boven een grote kom. Breek de eieren erboven. Voeg de helft van de melk toe en klop met een garde of een mixer glad. Voeg dan de rest van de melk en een snufje zout toe en klop weer glad.
2. Smelt een klontje boter in een middelgrote koekenpan. Laat het schuim van de boter wegtrekken voor je het beslag toevoegt, dan is de pan goed warm. Mislukt jouw eerste pannenkoek weleens? Dan is de pan waarschijnlijk nog niet heet genoeg geweest!
3. Schep met een soeplepel een kleine hoeveelheid beslag in de pan, genoeg om de bodem mee te bedekken als je de pan ronddraait.
4. Als de bovenkant van de pannenkoek droog is, kun je hem omdraaien en de andere kant even bruin bakken.
5. Bak zo het beslag op. Bewaar de pannenkoeken op een bord op een stapel, met een deksel erop.

milkshake aardbei

Gezonde milkshake
Deze gezonde milkshake is supersimpel en suikervrij. Je hebt wel bevroren bananen nodig, dus houd daar een dag van tevoren even rekening mee!

Voor 4 milkshakes:
2 bevroren bananen in plakjes
500 g verse aardbeien
300 ml melk

1. Pureer het geheel met een staafmixer. Doe in een mooi glas met een rietje.
2. Drink op. Zo simpel is het 🙂

ovenfriet

Ovenfriet
Friet blijft favoriet! Deze variant uit de oven is in ieder geval een stuk gezonder dan uit de frituurpan. En lekker te maken van verse aardappels!

Voor 750 g friet:
1 kilo grote vastkokende aardappelen
olijfolie
zout

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een bakplaat in of leg er een stuk bakpapier op.
2. Schil de aardappels en snijd ze in frieten van maximaal 1 cm dikte. Als je ze niet meteen gaat gebruiken, zet de frieten dan weg in een bak water.
3. Dep de frieten goed droog met keukenrol. Leg ze op de bakplaat en besprenkel met olijfolie.
4. Bak de frieten ongeveer 40 minuten in de oven, tot ze lichtbruin en knapperig zijn. Keer ze halverwege een keer. Wanneer ze niet bruin genoeg worden, is het handig 15 minuten voor het einde van de baktijd de grill erbij aan te zetten.
5. Dep droog met keukenpapier. Bestrooi met wat zout.

appelmoes

Verse appelmoes
Mmm, lekker en gezond, verse appelmoes! Zo makkelijk om te maken en veel lekkerder dan uit een potje.

Voor 1 kom vol
3 grote of 4 kleine appels (lekker zoet van smaak, zodat je geen suiker hoeft toe te voegen)
1 dl water
eventueel kaneel of citroensap

1. Schil de appels. Ontdoe ze van de klokhuizen en snijd in 8 partjes.
2. Zet op het vuur met een laagje water. Kook in 10 minuten de appels zacht. Het water is dan nagenoeg verdampt.
3. Pureer de appels voor een geheel gladde appelmoes. Wil je hem wat steviger, als een appelcompote? Dan is prakken met een vork genoeg. Als je wilt kun je nog wat kaneel of citroensap toevoegen, maar veel kinderen hebben hun appelmoes het liefst puur!

Advertenties

One thought on “Eten op de boerderij

  1. Pingback: Wat was het leuk op de boerderij! | Hiep en Hoera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s