Feestjes over de grens: USA

IMG_2786

Bij Hiep en Hoera willen we echt alles weten over kinderfeestjes. Niet alleen hoe je ze moet vieren, maar zeker ook hoe anderen ze vieren. In Nederland maar ook daarbuiten. Vandaag gaan we naar de USA, waar Caroline samen met haar man, dochter  en zoon een aantal jaar woonde.

Waar woonde je, hoe lang en waarom woonde je daar?
Wij hebben van zomer 2008 tot zomer 2011 in de USA gewoond; in Atlanta, Georgia. We zijn daar gaan wonen vanwege het werk van mijn man. Hij werkte bij Fokker en zijn klanten waren aan de zuidoostkant van Amerika gevestigd. Het was makkelijker om daar te wonen, dan voortdurend heen en weer te reizen.

slaapfeestjeSlaapfeestjes zijn favoriet, spektakeltaart ’s avonds en ook samen ontbijten

Hoe werden kinderfeestjes er gevierd?
Verjaardagsfeestjes worden rond een thema gevierd. Alles wordt dan in dat thema uitgewerkt. Van uitnodiging tot taart, van slingers en aankleding tot uitdeelcadeautjes en de rietjes in de limonade.
Bij de meisjes was een slaappartijtje favoriet. Ouders vonden het best spannend om meisjes van 8 uit logeren te laten gaan, vooral bij die buitenlanders met hun onbekende gewoonten. We hadden zelfs een meisje dat nog nooit ergens gelogeerd had. Wij drukten de ouders op het hart dat het allemaal goed kwam!

finding monkeysapenspeurtocht

Wat was het grootste verschil met Nederland?
In Nederland eet je de taart aan het begin, in Amerika aan het eind. We wilden daar een leuke draai aan geven en vertelden de kinderen dat het in Nederland heel gewoon is om de taart aan het begin van het feestje te eten. Guido haalde de taart (die daar steevast cake wordt genoemd) uit de koelkast, maar… die was verdwenen. Er lag wel een briefje van de piraat en een landkaart met een groot rood kruis waar de schat lag. Met zijn allen op zoek naar de taart dus! Via spelletjes in en rond het huis –met een liaan (schommel) over de rivier met alligators (opblaaskrokodil) zwieren, bootjes vouwen en in het bad naar het eiland varen, werd de taart uiteindelijk in een schatkist gevonden. En zo aten we de taart toch aan het einde van het feestje!

baked monkey cakesDe jarige krijgt zijn eigen miniversie van de taart

Hebben ze in het land waar je woonde een leuke traditie als het gaat om kinderfeestjes vieren?
Ja, weer iets met die taart. Voor de jarige wordt een aparte taart gebakken. Dat is dat een klein model van de grote taart. Die is dan alleen voor de jarige. Zoiets kunnen we ons in Nederland echt niet voorstellen.

Hoe vierde je de verjaardag van jouw kinderen?
Ik probeer altijd iets creatiefs in de feestjes te verwerken. Wij organiseerden het meestal zelf: speurtocht, spelletjes, dat soort werk. Wel in een thema. We hebben ook een keer de gitaarlerares van Lara uitgenodigd. Die heeft 2 uur muziekspelletjes met de kinderen gedaan en ze goed moe gemaakt met allerlei dansjes. Dat was een leuke avond! We hebben ook een keer Lara’s Art Party georganiseerd: eerst zelf t-shirts beschilderen en daarna naar een pottenbakkerij waar je je eigen mok of kom mocht beschilderen.

Leestip: We namen ook een kijkje in Ethiopië.

Hoe vonden de lokale kinderen jouw feestje?
We hielden min of meer de Nederlandse norm aan: aantal vriendjes is je leeftijd plus 1. Daarmee nodigden we iets minder kinderen uit dan ze in Amerika gewend zijn. In Amerika is het de gewoonte om na het feestje een bedankkaartje te sturen waarin je bedankt voor het cadeautje dat je hebt gekregen van dat vriendje. Dat was altijd goed opletten bij het uitpakken: meteen opschrijven wie wat heeft gegeven. Voor onze kinderen was het best moeilijk om zelf kaartjes te schrijven, dus dat schoot er weleens bij in. Daar voelde ik me dan schuldig over naar andere ouders. Misschien hadden de ouders daar wel hun mening over, maar dat heb ik ze nooit gevraagd.

melted crayons 2zelf gemaakt uitdeelcadeautje van wascokrijtjes

Ik probeer snoep zoveel mogelijk te vermijden, maar dat is best moeilijk. Iedereen verwacht toch dat er iets lekkers uitgedeeld wordt. Omdat je bij elk restaurant crayons krijgt om de kinderen bezig te houden, hadden we inmiddels een hele stapel verzameld. Die heb ik in een siliconen-ijsjes vorm omgesmolten tot cijfers en met een tag eraan uitgedeeld. Dat was verrassend voor de kinderen, maar uiteindelijk heb ik daar, ook van de ouders, veel positieve reacties op gekregen.

Heb je nog ideeën opgedaan die je mee terug naar Nederland hebt genomen?
Alle moeite die gestoken wordt om van het feestje een hele complete beleving te maken, daar ben ik wel jaloers op. Ik heb in mijn hoofd dat ik dat ook ga doen, omdat het zo’n weldadig effect heeft, maar dat komt er nooit van. Misschien… ooit.

Advertenties

One thought on “Feestjes over de grens: USA

  1. Pingback: Feestje over de grens: Hong Kong | Hiep en Hoera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s