Meerderheid zegt: trakteren op snoep moet kunnen

imageWel of niet trakteren op snoepgoed op een verjaardag?, daar draaide het in onze nieuwe rubriek ‘Wat vind jij?’ om. Het antwoord was overduidelijk. De meerderheid vindt dat het wel moet kunnen.

Op Twitter gooiden we er een polletje uit. Een respondent reageerde met: geen sprake van; de overige tien respondenten antwoordden: ja, tuurlijk mag er op snoep getrakteerd worden. Geitje Kinderpartijtje wijdde er een tweet aan: ‘Een kind is maar een keer per jaar jarig, dus iets te snoepen mag best.’

Ook op Facebook werd er gereageerd. Daar waren de antwoorden iets minder stellig dan bij de Twitterpoll waar strikt met ja of nee geantwoord moest worden. De Facebookreacties hadden de volgende strekking: “Liever niet, af en toe is prima. Ik zelf trakteer liever op wat gezonds.” Of: “Af en toe snoep is OK.”

Een overgrote meerderheid vindt dus dat het wel moet kunnen. Maar hoe denkt een diëtist daarover? We zochten contact met Resham Sardar van Voedingsadviesbureau De Winter uit Hoofddorp en stelden de volgende vragen:

Wat vind jij: wel of niet trakteren op snoepgoed bij een verjaardag?
Liever niet, het nadeel hiervan is (los van het gezondheidsaspect) dat kinderen feestjes en gezelligheid gaan relateren aan snoep. Dit is iets wat wij de kinderen zelf aanleren. Mocht je toch snoepgoed willen trakteren. Beperk dit dan tot twee snoepjes en combineer het met iets gezonds.

Sommige scholen zijn tegen. Op andere scholen mag het wel, maar moeten de kinderen het mee naar huis nemen.
Ik vind het een goed zaak dat scholen benadrukken dat er gezond getrakteerd moet worden. Net zoals het goed is dat er scholen zijn waar er alleen gezonde drankje mee naar school mogen. Het is als school heel makkelijk om de verantwoording bij de ouders neer te leggen, maar ik denk dat hier zeker ook een taak voor de scholen is weggelegd. Je helpt hierbij de ouders en kinderen na te denken en op een gezonde manier met voeding om te gaan.

Zijn gezonde traktaties niet saai, wordt daar niet op neer gekeken?
Gezonde traktaties hoeven zeker niet saai te zijn. Het is maar net hoe je het zelf invult. Over het algemeen vinden kinderen het al lang leuk als er iets uitgedeeld wordt, dit kan ook iets gezonds zijn zeker wanneer het leuk aangekleed wordt. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakt waterijsjes van vers fruit, fruitspiesje, hengeltje van een volkoren soepstengel met een dropveter en een snoepje eraan, zelf gepofte popcorn of watermeloen op een ijsstokje. Vooral met fruit zijn er leuke variaties te bedenken!

Wil jij ook reageren? Laat dan een berichtje achter onder dit blog of op onze Facebookpagina!

Merike

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s