Oudhollandsche gezelligheid!

appwereld

Het is alweer week 5 van ons sport en spel thema. Aje ons blog een beetje volgt weet je inmiddels dat dat meestal de laatste week van een thema is (behalve als we het echt niet kunnen laten en er stiekem nog een weekje achteraan plakken). In zo’n laatste week kijk ik graag terug of alles zo’n beetje is langsgekomen en wat me deze keer opviel was dat het wat meer sport was dan spel. Daarom deze keer een blog over spelletjes. Want feestjes met veel spelletjes zijn over het algemeen hele leuke feestjes. Laten we in Nederland nu een lange traditie van spelletjes hebben, daarom een gezellig Hollands spelletjesfeest.

De uitnodiging

Elk feestje begint natuurlijk met een uitnodiging, uitnodigingen met een spelletjes thema waren iets moeilijker te vinden, maar met een Hollands thema kwam ik een heleboel leuke tegen. Zoals bijvoorbeeld deze van Greetz

greetztotaal

Een heel leuk idee dat we op Pinterest tegenkwamen is om aan de uitnodiging een paar snoepjes toe te voegen. Denk aan boterbabbelaars, Haagse hopjes, kaneelkussentjes of bijvoorbeeld drop, zo kom je al helemaal in een Hollandse stemming.

De aankleding

De aankleding is natuurlijk een makkie, er is meer dan genoeg te vinden in rood wit blauw of oranje.

slinger iggy

Deze van Iggi vond ik persoonlijk erg leuk, je koopt hem hier.

Het eten

Als eerste natuurlijk de taart. Het kan natuurlijk een standaard verjaardagstaart zijn, maar origineler is bijvoorbeeld een stroopwafelcheesecake, het recept vond ik hier. Kian is dol op stroopwafels dus ik ga hem zeker een keer zelf maken.

Stroopwafel-cheesecake-een-echt-lekkere-verjaardagstaart.1384869907-van-4Pure

Pannenkoeken, poffertjes, kroketten en bitterballen passen allemaal prima binnen het thema. Op Pinterest heb ik een bord gemaakt met nog meer leuke ideeën, bijvoorbeeld rood wit blauwe aardbeien, zo simpel maar het ziet er zo leuk uit.

 

De spelletjes

Ten slotte de spelletjes zelf. Er zijn heel wat spelletjes te bedenken die binnen een Hollands feestje passen, denk aan:

  • Sjoelen
  • Koekhappen
  • Spijkerpoepen

IMG_0137.JPGEen spijker die met een touwtje om je middel is gebonden, en dus tussen je benen bengelt in een fles te krijgen zonder je handen te gebruiken.

  • Ballen gooien
  • Eierrace (met een ei op een lepel in je mond zo snel mogelijk een parcours aflegen)
  • Zaklopen
  • Touwtrekken
  • En natuurlijk stoelendans

Deze spelletjes zijn op zichzelf natuurlijk al hartstikke leuk maar als je ze samenvoegt in een levend ganzenbord spel wordt het nog veel leuker. Hoe je dat bijvoorbeeld doet, kun je hier heel uitgebreid lezen.

Waar het kort op neerkomt is dat je in huis of buiten een parcours uitlegt met opeenvolgende getallen, dit kan al heel simpel met A4-tjes waar je de cijfers op hebt geschreven.  Je hoeft dit niet in één ruimte  te doen (kan door het hele huis heen) maar zorg er wel voor dat het volgende getal altijd zichtbaar is zodat de kinderen weten hoe ze verder moeten. Het werkt net als ganzenbord, je gooit met een dobbelsteen en het aantal ogen dat je gooit mag je vooruit.

Dobbelsteen-schuimrubber-Roodextra leuk deze grote schuimrubberdobbelstenen, o.a. te koop bij: het spellenhuis.

Bedenk om de zoveel cijfers een leuke opdracht waarmee extra stappen kunnen worden gewonnen (doe bijvoorbeeld een wedstrijdje koekhappen, de winnaar mag nog een keer gooien).  Natuurlijk hoort er bij ganzenbord ook een put en een gevangenis (een plek waar je moet blijven tot je 6 gooit) zorg dat daar iets lekkers ligt om de pijn een beetje te verzachten. Is de groep erg groot speel dan in teams zodat er niet te lang gewacht hoeft te worden. Aan het einde van het spel is er natuurlijk voor iedereen een leuk prijsje (denk bijvoorbeeld aan bellenblaas, kunnen ze buiten meteen mee verder spelen).

Veel plezier,

Anne

Advertenties

One thought on “Oudhollandsche gezelligheid!

  1. Pingback: En de winnaar is….. | Hiep en Hoera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s