Herfstfeest! Aan tafel!

kinderkookshop-collage

De blaadjes vallen weer, de herfst komt eraan! Ook weer een gezellige tijd om lekker binnen te zijn en bijvoorbeeld samen te bakken. In september en oktober zijn er bovendien weer volop appels en pompoenen – leuk om daar eens iets mee te maken!

Appelchips
Het kost even tijd – maar ze zijn echt zo makkelijk om te maken. En lekker. En je huis gaat er heerlijk van ruiken. Leuk om in puntzakjes uit te delen!

Voor 4 porties:
2 zoete appels (ja echt, zoet of zuur proef je nog na het bakken!)
kaneel
bakpapier

1. Verwarm de oven voor op 100 graden.

2. Was de appels. Verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd de appels in zo dun mogelijke plakken.

3. Spreid het bakpapier uit over 1 of 2 bakplaten. Leg de plakjes erop. Zorg dat ze naast elkaar en niet op elkaar liggen, anders krijg je ze straks niet meer los. Sprenkel kaneel over de appels.

4. Bak de chips zo’n 2 uur in de oven. Laat ze afkoelen buiten de oven, dan worden ze ook pas knapperig. Je kunt ze makkelijk een paar dagen bewaren in een luchtdichte doos.

Mini-appelflapjes
Dit recept voor kleine appelflapjes is leuk om te maken met en voor kinderen. En in dit kleine formaat ook heel handig om uit te delen! Maak ze dan een dag van tevoren. Laat ze goed afkoelen op een rooster en bewaar dan in een luchtdichte doos.

Dit recept is voor 8 stuks:
4 plakjes bladerdeeg
1 appel, geschild en in kleine stukjes
1 eetl rozijnen
scheutje citroensap
1/2 eetl basterdsuiker
1/2 theel kaneel
1 ei
wat suiker voor bovenop

1. Haal het bladerdeeg uit de vriezer. Verwarm de oven voor tot 210 graden.

2. Schep blokjes appel, rozijnen, basterdsuiker en kaneel door elkaar. Roer het ei los in een apart kopje.

3. Snijd het bladerdeeg diagonaal door, zodat je een driehoek overhoudt. Leg op de ene helft van een driehoek een klein lepeltje vulling. Sla de andere helft van de driehoek hieroverheen en druk de randjes goed dicht. Bestrijk met het eimengsel en strooi er wat suiker overheen.

4. Plaats de appelflapjes in de oven tot ze mooi bruin zijn (zo’n 15 minuten).

Pompoenfriet
Geef je een echt herfstfeest? Dan is het wel leuk om echt herfstig avondeten te maken – maar ja, kinderen houden nu eenmaal veel van frietjes. Deze pompoenfriet is een mooi compromis! Je kunt het ook samen met gewone friet serveren.

Voor 4 porties
400 g pompoen
olijfolie
peper en zout

1. Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet een bakplaat in of leg er een stuk bakpapier op.

2. De grootste klus: snijd de pompoen in frietjes! Gebruik een groot mes om deze klus te klaren. Snijd de pompoen in grote plakken en vervolgens in frieten.

3. Dep de frieten droog met keukenrol. Leg ze op de bakplaat en besprenkel met olijfolie, peper en zout.

4. Bak de frieten ongeveer 15-20 minuten in de oven, tot ze lichtbruin en gaar zijn. Lekker met een sausje erbij! Gewone mayo is heerlijk, of een sausje van kwark, bieslook en peper en zout.

Bij De kinderkookshop vind je trouwens heel veel leuke producten voor verjaardagen en volop leuke recepten om te koken met en voor kinderen!

Fijne verjaardag!

Dit blog werd gemaakt door Anouk van de kinderkookshop. Ik ga zeker een keer de mini appelflapjes met mijn kinderen maken, ze klinken heerlijk!

Anne

Advertenties

One thought on “Herfstfeest! Aan tafel!

  1. Pingback: Knutselen met appels. | Hiep en Hoera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s