Op paddenstoelensafari

paddenstoelsafari-2016Ik was een beetje aan het rondstruinen op Twitter op zoek naar leuke activiteiten voor een kinderfeestje. En zo kwam ik uit bij een paddenstoelensafari. Wat onwijs leuk om dat met z’n allen te gaan doen. Anton van Beek van Natuurmuseum Holterberg organiseert dergelijke safari’s. “Het is heel leuk en leerzaam, maar dat niet alleen: je bent ook nog eens samen in de natuur.”

Hoe ziet een safari er precies uit? Van Beek: “Als je een paddenstoelensafarie bij ons boekt dan ga je met een  ranger van Natuurmuseum Holterberg de Holterberg op om op zoek te gaan naar paddenstoelen. Elke deelnemer krijgt een zoekkaart en een noteerlijst. De ranger blijft staan bij bijzondere paddenstoelen en vertelt erover. Vooral  de vliegenzwam (rood met witte stippen, red.!), de sponszwam, en het eekhoorntjesbrood zijn leuke om bij stil te staan. We lepelen niet zomaar wat droge informatie op, maar maken het levendig voor de kinderen. Zo vragen we of ze weten waarom kabouters vandaan komen? Het antwoord? Als je er een hapje van neemt (wat je natuurlijk niet moet doen) dan droom je met je open ogen en zie je ze verschijnen.”

Nog een feitje? Waarom heet het een vliegenzwam? “Vroeger droogden ze de velletjes van de zwam en deden ze het in de melk. Daar kwamen de vliegen op af”, die namen ervan en gingen dood…”

Bij terugkomst in het museum krijgt iedereen een paddenstoelendiploma en een klein snoepje. Natuurlijk kan je niet het hele jaar door een paddenstoelensafari gedaan worden. Van Beek: “Alleen in de herfst zijn er veel paddenstoelen. En het weer moet ook een beetje mee werken. Paddenstoelen gedijen namelijk goed bij vocht.”

Voor meer info klik je hier

 

 

 

 

 

Advertenties

One thought on “Op paddenstoelensafari

  1. Pingback: Knutselen met appels. | Hiep en Hoera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s