Artie Farty: met liefde gemaakt

img_9957Alleen de titel van dit boek is al smullen: Artie Farty, handboek vol kunstzinnige tips voor niet-zo-heel-creatieve ouders. En dat het een goede titel voor een boek is, bleek wel tijdens Show-up, een beurs waar talloze nieuwigheden op het gebied van interieur en cadeaus werden gepresenteerd. We liepen langs de ‘stal’ van uitgeverij Loopvis en het was alsof het boek ons vanuit de verte riep: neem een kijkje!

Dat deden we en thuisgekomen besloten we het boek geschreven door Nicole van Slingeland-Asselbergs meteen te kopen (32,50 euro). Niet echt goedkoop, maar de inhoud blijft een leven lang leuk.

Wat is er dan zo leuk? De insteek van het boek is om de creativiteit van het kind te stimuleren. Er staat niet voor niets op de achterkant: ‘Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt.’ Een citaat van Pablo Picasso.

Van Slingeland begint het boek met een hilarische lijst waarin staat wat je beter niet kunt zeggen tegen je kind als ie iets heeft getekend, bijvoorbeeld: ‘Hee, dat lijkt wel een hondje!’ Of: ‘Jeeeemig, wat een fan-tas-tische tekening! Je bent een natuurtalent!’ Heel aardig allemaal, maar beter niet doen.

Vervolgens komt er een lijst met dingen die je als ouder in huis zou moeten hebben (standaard, zodat je altijd meteen aan de slag kunt gaan, een hele rits aan knutselactiviteiten (voor alle leeftijden), afgewisseld door tips en trics en weetjes over kunstenaars (met weer een verwijzing naar de online site waar voorbeelden staan hoe je de kunstwerken in praktijk kan brengen). De knutselactiviteiten worden overigens heel helder op pagina weergegeven volgens steeds hetzelfde stramien: Geschikt voor (leeftijd), Inspiratie (welke kunstenaar), Materiaal en een Stappenplan.

Vervolgens komt een hele reeks met (kinder)musea aan bod (met een beschrijving van wat er precies voor een kind gedaan wordt) en wordt er verteld hoe je je kind het beste kunt voorbereiden op een museum-uitje (ja, dat kan!). Dat gedeelte is eigenlijk een gids op zich, want het is zo leuk om te lezen wat er allemaal gedaan wordt op het gebied van kunst voor kinderen, ik had geen weet.

En dan zijn we er nog steeds niet. Vervolgens komt nog een heel praktisch gedeelte. Hoe leer je je kind opruimen, hoe maak je een leuke creatieve hoek en hoe bewaar je de 1000den tekeningen en kunstwerkjes die je kind maakt en mee naar huis sleept.

Kortom, een zalig boek dat met liefde gemaakt is.

Merike Woning

Een gedachte over “Artie Farty: met liefde gemaakt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s