Feestjes over de grens: Ethiopië

collage 1.jpg

Een hele populaire rubriek op Hiep en Hoera het afgelopen jaar was Feestjes over de grens. Jullie waren net als wij net zo nieuwsgierig naar hoe feestjes in het buitenland worden gevierd. Daarom mocht een nieuwe aflevering deze week absoluut niet ontbreken.

Bij Hiep en Hoera willen we echt alles weten over kinderfeestjes. Niet alleen hoe je ze moet vieren, maar zeker ook hoe anderen ze vieren. In Nederland maar ook daarbuiten. Vandaag gaan we naar Ethiopië, waar Yvette samen met haar man en twee dochters een aantal jaren woonde. Yvette  vertelt.

Waar woonde je, hoe lang en waarom woonde je daar?
Na Moskou en Wenen heb ik met mijn man en 2 dochter in Ethiopië gewoond.
We hebben 5 jaar in de hoofdstad Addis Abeba gewoond voor het werk van mijn man.

Hoe werden kinderfeestjes er gevierd?
Er was een groot verschil tussen kinderfeestjes bij rijke en arme Ethiopiërs. Rijke Ethiopiërs vierden het liefst een kinderfeestje in een luxe hotel met veel familie en vrienden erbij. Arme Ethiopiërs nodigden de familie thuis uit en
kinderen kregen een klein vaak nuttig cadeautje.

collage-2

Ook bij de expats werden verjaardagen verschillend gevierd, maar meestal was het thuis in de tuin. Er zijn niet veel plekken, zoals in Nederland, waar je naar toe kunt gaan om een kinderfeestje te vieren.
Nederlanders deden meestal traditionele spelletjes, bij andere nationaliteiten gebeurde dit heel soms. Verder was er vaak een springkussen, schminken, acrobaten of clowns en natuurlijk een pinata met veel snoep er in. Eten was er altijd volop, vooral pizza, frisdrank, taart, snoep en felgekleurde jelly. Zeker in de lagere klassen was het heel normaal om de hele klas inclusief ouders uit te nodigen, in de hogere klassen was dat niet meer zo en kwamen kinderen alleen.

Wat was het grootste verschil met Nederland?
Dat wij cadeautjes uitpakken, zingen en taart eten aan het begin van het feestje. Op andere feestjes werden cadeautjes pas na het feestje uitgepakt en werd de taart aan het einde van het feestje aangesneden. En natuurlijk werden er spelletjes gedaan op Nederlandse feestjes.

Hebben ze in Ethiopië een leuke traditie als het gaat om kinderfeestjes vieren?
Er was niet echt een traditie als het gaat om verjaardagsfeestjes, maar wat zeer opvallend was, was  ‘the party bag’. Wat voor feestje het ook was, er was altijd een party bag met heel veel snoep en kleine (soms grote) cadeautjes. De partybag was was voor alle kinderen altijd erg belangrijk, bijna nog belangrijker dan het feestje zelf ;-).

collage-3

Hoe vierde je de verjaardag van jouw kinderen?
Toen de kinderen klein waren deden we vaak spelletjes, een waterballonnengevecht en huurden we een springkussen. Toen ze groter werden wilden ze liever een sleepover-feestje of pizza-movie party.

Hoe vonden de lokale kinderen jouw feestje?
Omdat de kinderen op een Internationale school zaten hadden ze niet veel contact met lokale kinderen. Op school hadden ze een paar Ethiopische en verder veel Afrikaanse
en Amerikaanse vriendjes en vriendinnetjes. Vooral de spelletjes vonden de buitenlandse kinderen altijd erg leuk.

collage-4

 

One thought on “Feestjes over de grens: Ethiopië

  1. Pingback: Feestjes over de grens: USA | Hiep en Hoera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s