Cookies

Hoofdfoto.jpgOk deze koekjes zijn niet heel gezond, want kleurstof. Maar wel heel leuk om een keertje te maken en te trakteren.

Wat heb je nodig?

  • 250gr. bloem
  • 100gr. suiker
  • 125gr. roomboter op kamertemperatuur
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 1 medium ei
  • voedselkleurstof
  • beetje geduld.

stap-1 Begin met de suiker en vanillesuiker door de boter te kloppen, als het goed gemengd is voeg je het ei toe. Opnieuw goed mengen en dan de bloem toevoegen (het is makkelijker als je dat beetje bij beetje doet en niet alles tegelijk).
Wanneer alle ingrediënten goed vermengd zijn maak je een bal van het deeg. Deze bal verdeel je in het aantal kleuren dat je wilt maken. Ik koos voor een blauwe, een rode en een naturel.
Makkelijk is om de ballen even te wegen om te controleren of ze ongeveer even groot zijn.
Neem nu een van de ballen en kneed daar voedselkleurstof doorheen, een heel klein beetje kleurstof geeft al een hele mooie kleur dus wees voorzichtig, het is een kwestie van uitproberen.
Wanneer de ballen gekleurd zijn leg je ze minstens een uur in de koelkast om hard te worden.

stap-2Als het deeg hard genoeg is kun je de ballen gaan uitrollen. Het handigste is het om dit op bakpapier te doen en extra bloem te gebruiken zodat het deeg niet aan de deegroller en het bakpapier blijft plakken. Probeer een mooie rechthoek uit te rollen.
Doe dit voor alle ballen en leg de deeglappen op elkaar, denk even na over de volgorde waarin je de kleuren wilt.
Snijd alle lelijke randen weg zodat je een mooie rechthoekige stapel overhoudt.

stap-3

Rol het deeg op en verpak de rol in bakpapier zodat het deeg niet uitdroogt.
Leg de rol vervolgens weer minimaal een uur in de koelkast.
Het is belangrijk dat de boter goed hard is wanneer je de koekjes gaat bakken zodat ze hun vorm mooi behouden. Is de boter te zacht dan zullen ze uitlopen.

stap-4Wanneer het deeg hard genoeg is verwarm je de oven voor op 180 graden Celsius. Snijd plakjes van de deegrol van ongeveer een halve centimeter dik.

stap-5Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Bak ze 15 minuten en klaar zijn je koekjes!
Cellofaantje erom met een leuk lintje en je hebt een supervrolijke traktatie.

img_5200Voor een iets minder ongezonde variant verdeel je het deeg in tweeën en voeg je aan de helft cacaopoeder toe in plaats van kleurstof, minder kleurrijk maar wel hetzelfde leuke effect.

Anne

Advertenties

One thought on “Cookies

  1. Pingback: Winter | Hiep en Hoera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s