Robots bouwen met Sien en co

sienenco-wetenschap-startfoto

Het nieuwe thema is weer begonnen: wetenschap en techniek. Wat een leuk thema is dit zeg! Op Pinterest zijn genoeg leuke voorbeelden te vinden, van proefjes doen tot en met robotten maken. Ik heb er weer drie voor jullie uitgezocht en uitgewerkt. Heel veel knutselplezier!

Gea (Sienenco)

Robot maken
Een robot mag natuurlijk niet ontbreken in dit thema. Deze robot maakte ik van de volgende dingen: 2 doosjes in verschillende maten, 2 wc rollen, karton, papierstroken, aluminiumfolie en schroeven en moeren. Verder heb je plakband, lijm, een schaar en een mesje nodig.

Pak de twee doosjes in met aluminiumfolie (goed vast lijmen of plakken) en plak de doosjes op elkaar. Knip uit het karton twee voeten. Pak de voeten en de wc-rollen in met aluminiumfolie en plak ook hier de aluminiumfolie goed vast. Plak vervolgens de wc-rollen op de voeten.

robot-knutselen-collage-1

Plak de benen vast aan het lichaam. Maak van stroken gekleurd papier de armen door muizentrapjes te vouwen en plak deze aan de zijkant van het lichaam. De oren heb ik gemaakt met plastic buisjes uit de gereedschapskist, maar je kunt ook prima vlindermoeren bijvoorbeeld gebruiken. Omdat deze zwaar zijn, kun je ze tijdelijk met plakband vastmaken zodat ze niet naar beneden zakken.

robot-knutselen-collage-2

Versier je robot verder met schroeven. Kleine schroefjes met punten kun je met een schroevendraaier er zo indraaien. Grote schroeven kun je vastmaken door met een mesje een kruisje in de doos te maken en daar de schroef in te draaien. Zorg dat je zowel aan de voorkant als aan de achterkant versiert omdat anders de robot omvalt. Ben je klaar met versieren? Dan is hij nu klaar!

robot-knutselen-collage-3

Spectroscoop
Met een spectroscoop kun je de regenboog zien. En deze spectroscoop maak je simpel zelf van een keukenrol en een oude cd. Verder heb je lijm, verf, een mesje, een schaar, gekleurd papier, washi tape en een potlood nodig.

Maak in de keukenrol met het mesje een half ronde snede (hier komt later de cd in). Maak aan de andere kant (tegenover de snede) een kijkgaatje. Schilder nu de keukenrol in jouw favoriete kleur. Versier de rol, als de verf goed gedroogd is, met washi tape.

spectroscoop-1

Teken met behulp van de keukenrol een rondje op gekleurd papier, knip dit uit, maak er een gleuf in en plak dit bovenop de keukenrol. Stop nu de cd in de gemaakte gleuf en je spectroscoop is klaar. Kijk door het gaatje om de regenboog in de cd te zien .

spectroscoop-2

Vangspel
Vangspellen blijven leuk om te doen. Dit spel is extra leuk omdat de kinderen het zelf kunnen maken. Voor het vangspel heb je loom elastiekjes, een schroef, waterbestendige lijm en een glazen potje nodig.

Begin met het testen van de elastiekjes. Doe een handje vol in het potje en doe er water bij tot aan de rand. De elastiekjes die blijven drijven kun je eruit halen. Plak de schroef vast aan de deksel met waterbestendige lijm en laat dit goed drogen. Draai vervolgens de deksel op het potje. Draai het potje om en vangen maar. Hoeveel elastiekjes kunnen de kinderen in één keer vangen? Nog één tip. Is het potje niet helemaal waterdicht als je het omdraait? Doe dan wat lijm langs de rand in de deksel en draai deze opnieuw op het potje. Even goed laten drogen en het potje is waterdicht.

vangspel

Wat een leuke ideeën weer lieve Gea van Sien en co Wij kijken alweer uit naar wat je de volgende keer weer allemaal voor ons bedenkt!

One thought on “Robots bouwen met Sien en co

  1. Pingback: Techniekfeestjes | Hiep en Hoera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s