Een feestje vol experimenten

collage-experimenten

Zoals je afgelopen maandag al hebt kunnen lezen in het interview met Jessica van Van Kaat mochten wij één van haar themafeestjes uitproberen. Mijn jongste zoon Kian is 9, een professorfeestje sprak ons dus erg aan. En past natuurlijk perfect binnen ons thema deze maand: wetenschap en techniek.

professorfeestje_van-kaat_vlag-happy-birthday-page-001

Eerst ontving ik via de mail het draaiboek en printables. Zo kon ik me alvast inlezen in het feestje. Echt aan alles is gedacht in het draaiboek en de ideeën zijn hartstikke leuk. Ook kun je met de printables superleuke uitnodigingen, feestdecoraties en traktaties maken helemaal passend in het thema. Je feestje is in feite dus helemaal compleet. Je kunt ervoor kiezen alleen het draaiboek te bestellen bij Van Kaat en dan ben je al een heel eind op weg. Maar wij kregen het hele feestpakket om uit te proberen. Dus een paar dagen later arriveerde er ook nog eens een mooie zware doos met de post.

img_3005

In de kerstvakantie nodigden we een paar van Kian’s beste vrienden uit om het feestje uit te proberen. Omdat het niet echt de verjaardag van Kian was sloegen we het geven van cadeautjes over. In het draaiboek vind je trouwens een heel leuk idee voor het geven van de cadeaus en alles wat je daarvoor nodig hebt, naast de cadeautjes natuurlijk, zit ook in het feestpakket. Wel kregen alle jongens een mooie labjas aan en een haarnetje op (veiligheid boven alles uiteraard 😉). We konden beginnen!

img_3012

Na wat gedold te hebben gingen we met z’n allen aan tafel en pakten het draaiboek erbij. We begonnen netjes bij proef 1 en hoewel dit eigenlijk een heel simpel proefje was (om op te warmen) waren de jongens al meteen zo geïntrigeerd dat we hem een paar keer herhaalden voordat we verder gingen naar de volgende.

IMG_3023.jpg

Zo volgden er nog veel meer proefjes. Kun je bijvoorbeeld papier in een emmer water doen zonder dat het nat wordt? En hoe komt het dan dat het niet nat wordt? In het draaiboek staat dat allemaal heel duidelijk uitgelegd. De jongens vonden het allemaal machtig interessant en deden goed mee.

IMG_3037.jpg

Dit kwam ook doordat de proefjes heel gevarieerd van opzet zijn en er meer dan genoeg is wat je zelf mag uitproberen. Ook is er een fijne mix van lange en korte proeven waardoor de aandacht niet snel verslapt.

collage-melk-kleurstof

Naast heel erg leuk om te doen, waren de effecten van sommige proeven zo gaaf dat de kinderen zwaar onder de indruk waren. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer je in een bord een laagje melk schenkt, daar kleurstof bij doet en vervolgens met een wattenstaafje afwasmiddel toevoegt? Naast een interessante chemische reactie krijg je de prachtigste creaties! ik moest van alle jongens foto’s van hun bord maken omdat ze het zo mooi vonden.

img_3052

Natuurlijk bouwden we genoeg pauzemomenten in om de aandacht erbij te houden, maar het draaiboek zat zo goed in elkaar dat iedereen eigenlijk vooral genoot van het feestje. En na het eten van een pizzabroodje gelijk weer verder wilde.
Wij hielden het feestje van 13:00 tot 16:00 en hadden twee keer kort pauze om iets te eten en drinken. Omdat het geen echt verjaardagsfeestje was gingen we dus geen cadeautjes uitpakken, taart eten en wat je verder nog doet op een kinderfeestje. Toch vloog de tijd voorbij. Omdat de proefjes zo leuk waren, waren de kinderen best lang met elke proef bezig, vaak wilden ze iets nog een keer doen of ze deden een wedstrijdje; wie de mooiste vis kon tekenen bijvoorbeeld  bij de vis in de kom proef. Daarom kregen wij lang niet alle proefjes af die in het draaiboek stonden. Ik had gelukkig van te voren al even gekeken welke proeven we zeker niet wilden missen. Toen om 16:00 het feestje was afgelopen wilden de jongens eigenlijk het liefst nog verder gaan zo enthousiast waren ze over het themafeestje van Kaat. Een absolute aanrader dus!

bfe6f9_ab7e12ed70de4081922173fda27fdf5aHet feestpakket

Mijn mening over het draaiboek en feestpakket:
Toen ik het draaiboek had gedownload schrok ik in eerste instantie wel een beetje, 45 pagina’s  wow wat voor feestje zou dat gaan worden. Ik besloot het eerst maar eens uit te printen. Het bleek een heel fijn naslagwerk te zijn waarin alle verschillende aspecten van het kinderfeestje besproken werden. Het begint ook  al ruim voor het eigenlijke feestje  en helpt je zo heel fijn door de hele planning heen. Het is ook nog eens heel overzichtelijk en prettig geschreven.
Op zich heb je aan het draaiboek voldoende maar ik vond het feestpakket erbij een echte aanrader! Alles dat je nodig hebt zit er in (en dat is voor een feestje met proefjes best heel veel 😉) Je hoeft dus niet allerlei winkels af op zoek naar alle benodigdheden. Wat ik ook echt een bonus vond is dat alle hoeveelheden precies zijn afgemeten, je blijft dus niet achteraf met een berg plastic bordjes, bekers etc. zitten. Terwijl de ingrediënten voor de proefjes wel ruimschoots aanwezig zijn, zodat je ze makkelijk vaker kunt doen. (Kian vond het heel gaaf dat hij zoveel afwasmiddel “cadeau”had gekregen 😉).
Misschien had je het al door maar ik ben inmiddels erg enthousiast over de feestjes van Van Kaat. We hebben nog geen plannen voor de “echte” verjaardag van Kian maar mochten we het thuis vieren dan houdt ik van Kaat zeker in gedachte.

Anne

img_3067We sluiten af met een knal: de colafontein

 

Advertenties

2 thoughts on “Een feestje vol experimenten

  1. Pingback: Techniekfeestjes | Hiep en Hoera

  2. Pingback: Mijn Hiep en Hoera! (een kijkje achter de schermen) | Hiep en Hoera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s