Robottaart om van te smullen

img_5849

We zijn bijna aan het einde van ons thema Wetenschap en Techniek, maar net op de valreep plaatste Petra Tas deze ge-wel-di-ge robottaart op instagram. We waren zo onder de indruk dat we haar een berichtje stuurden of ze alsjeblieft wilde vertellen hoe ze deze taart maakte. En dat deed ze. Te mooi voor woorden.

Robots, auto’s en dino’s, welk jongetje houdt er niet van? Die van mij wel in ieder geval. Toen de tweede verjaardag van Luuk er aan zat te komen was de keuze voor een soort taart dan ook niet zo moeilijk. Eerder had ik voor verjaardagen van grote broer Dirk al eens een brandweerauto- en een dinotaart gemaakt, nu was het voor de afwisseling – en om het uitdagend te houden voor mama – tijd voor het thema robot.

Stap 1: Pinterest afspeuren naar voorbeelden. Die waren er genoeg.

Stap 2: Een keuze maken. Ik ging voor een rechtop zittende, een plat liggende was te makkelijk. En het moest een vierkante worden, die waren echter en stoerder dan de ronde. En ik ging voor eentje zonder nek, want met zo’n nek ertussen leek het risico op instorten me net te groot.

Stap 3: Afstemmen met de jongens welke kleur het moest worden. Die stap had ik kunnen overslaan, want dat werd uiteraard, zoals altijd, blauw.

Stap 4: Spullen kopen. Een vierkant bakblik, lekker veel blauw fondant, een paar andere kleurtjes voor mond, ogen, armen, benen en voor van die knopjes op zijn buik. En natuurlijk veel eieren, boter en meel.

En toen kwam het echte werk. Het feest ging plaatsvinden op zaterdagmiddag. Dat betekende vrijdagavond na werk- en kinderbedtijd aan de lopende band biscuit (de cake die de basis van de taart vormt) bakken, 4 stuks waren er wel nodig voor een robot van aardig formaat. Botercrème ook al gemaakt, zodat ik zaterdagochtend ‘alleen nog maar’ de decoratie hoefde te doen.

Uiteraard kwam dat decoreren met de nodige uitdagingen.

Allereerst: Twee kleine jongetjes die op keukentrapjes, ieder aan een kant, zo dicht mogelijk met hun neus er bovenop wilden staan.

Verder: Ik had nu 4 vierkante cakes van ieder 20cm doorsnee en zo’n 8cm hoog. Daar moesten een buik en een wat kleiner hoofd uit komen, beide liefst enigszins kubusvormig. Voor dit ‘bouwklusje’ toch even mannelijke hulp ingeroepen. En samen met zijn rolmaat kwamen we tot het idee een buik van 15 bij 15 cm te snijden uit drie cakes. En de laatste cake dan in vier stukken van ieder 10cm, goed formaat hoofd.
Dat alles op elkaar geplakt met botercrème en jam, randjes bijgesneden, alles ingesmeerd met botercrème en toen: tijd om de kleurtjes erop te plakken.

Uitdaging 3: Hoe drapeer je een lap fondant netjes op een vierkante taart? Op een ronde was het tot nu toe steeds vrij netjes gelukt, maar bij een vierkante blijven er best grote flappen fondant over op de hoeken. Er af snijden en dan de zijkanten zo netjes mogelijk tegen elkaar plakken werkte aardig, maar ik zou nog wel eens willen leren hoe echte bakkers dat doen!

Daarna de oogjes, knopjes, oortjes en een mond in elkaar geplakt, goed te doen.

Uitdaging 4: Van die sprieten op zijn hoofd… Dat bleek best goed te gaan door een ‘slangetje’ van fondant te rollen, daar in de lengte een satéprikker in en dan zo ver mogelijk in zijn hoofd duwen. Leuk rood bolletje erop, net echt!

Tot slot: Armen en benen. De armen werden slangetjes van zwart marsepein, wederom vastgemaakt met satéprikkers. Dat zijn handige dingetjes bij het maken van een taart, zo blijkt. En de benen: een reepje van de resterende cake, met daaroverheen een stuk of 10 kleine rolletjes zwart marsepein en aan het einde een rood klompvoetje.

img_5850Naast de voldoening die ik zelf al voelde omdat dit knutselwerkje behoorlijk leek op wat ik voor ogen had, was de waardering van de jarige, zijn broer en zijn neefjes het allermooist. En het feit dat de neefjes die eigenlijk niet zo van taart houden, maar liefst twee stukken opaten, was het bewijs dat het ook nog goed smaakte!

Advertenties

One thought on “Robottaart om van te smullen

  1. Pingback: Techniekfeestjes | Hiep en Hoera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s