Feestje over de grens: Hong Kong

ryanne 6

Bij Hiep en Hoera willen we echt alles weten over kinderfeestjes. Niet alleen hoe je ze moet vieren, maar zeker ook hoe anderen ze vieren. In Nederland maar ook daarbuiten. Vandaag gaan we naar de Hong Kong, waar Ryanne samen met haar man, en twee dochters woonde.

Waar woonde je, hoe lang en waarom woonde je daar?
We hebben 6 jaar in Hong Kong gewoond, waar we naartoe gingen voor het werk van mijn man.

Hoe werden kinderfeestjes er gevierd?
Groot, groter groots was wel een beetje de tendens. De meest populaire feestjes waren bij een private club, waar elk feestje hetzelfde was. Je huurt de ruimte voor 2 uur, afhankelijk van de leeftijd van je kind was dat of een zaal met klimtoestellen, verkleedkleren, en een klein bioscoopzaaltje of voor grotere kinderen een grote glijbaan en een groot speeltoestel. Na het spelen krijg je je eigen tafel waar standaard taart, frietjes, hamburgers etc wordt geserveerd.
Het meest extreme feestje dat we mee hebben gemaakt was van een jongetje dat twee werd. Eerst werd er geluncht bij de plaatselijke pizzeria, en daarna was de lobby van het appartementencomplex afgehuurd, waar 2 clowns, een goochelaar en iemand die schminkt stonden te wachten op de 30 kinderen die waren uitgenodigd. Er stond een buffet met champagne, 3 soorten taart en genoeg eten voor een weeshuis (terwijl we net met 30 man uit eten waren geweest). Ik heb me serieus afgevraagd wat zijn ouders gaan organiseren als hij 16 wordt!

Wat was het grootste verschil met Nederland?
Dat niemand zijn kinderfeestje thuis organiseerde. De meest voorkomende reden was omdat huizen ontzettend duur zijn in Hong Kong wonen mensen klein, dus dat is een praktisch probleem. Maar ook mensen die wel de ruimte hadden vierden de verjaardagen het liefst op een andere locatie.
En dat cadeautjes niet worden uitgepakt op het feestje. Omdat kinderen niet altijd even enthousiast reageren op een cadeau is het traditie dat je de cadeaus pas open maakt na het feestje. Er moet dan ook bij elk cadeau een kaart zitten zodat je weet van wie het komt, en daarna krijg je een thank you card toegestuurd om te bedanken voor je cadeau.

Hebben ze in het land waar je woonde een leuke traditie als het gaat om kinderfeestjes vieren?
Wij bevonden ons in de internationale omgeving, waardoor je verjaardagen had van heel veel verschillende nationaliteiten. Echt integreren met de lokale bevolking was moeilijk, hoewel er wel lokale kinderen in de klas zaten, waren die internationaal opgevoed, echt iets typisch Hong Kong’s heb ik niet gezien.


ryanne 4

Hoe vierde je de verjaardag van jouw kinderen?
Heel Hollands, lekker thuis, je mag zoveel kinderen uitnodigen als hoe oud je wordt. Ik bedacht altijd samen met de kinderen een thema voor het feestje en daar verzonnen we spelletjes bij en we bakten een taart in het thema van het feestje. Ik bedacht meestal een speurtocht waarbij ze op elke plek een opdracht/spelletje deden, zoals wie ben ik, cupcakes versieren, spijkerpoepen, dansje maken op muziek etc. Ik had een vriendinnetje dat in te huren was om je kinderfeestje te organiseren, en ik hielp haar met het bedenken van thema’s en activiteiten, in ruil daarvoor hielp zij altijd mee met de feestjes van mijn kinderen. We probeerden dan nieuwe thema’s en spelletjes uit. Dit was een win-win situatie, want ik kon een superleuk feestje organiseren en zij kon testen of het werkte wat we bedacht hadden. Zo hebben we een keer een prinsessenfeestje gehouden waarbij ze bij elke opdracht een accessoire konden verdienen en uiteindelijk een echte prinses waren (gekocht bij Albert Heijn), en een keer een magisch feestje waarbij ze een toverspreuk moesten raden, bij elke opdracht kregen ze een gedeelte van de spreuk als hij goed was uitgevoerd.

Hoe vonden de lokale kinderen jouw feestje?
Kinderen vonden het altijd heel leuk om op onze feestjes te komen omdat het zo anders was dan de standaard feestjes bij een club.

Tip: lees ook het verhaal van Caroline, die in de U.S.A woonde met haar gezin!

Heb je nog ideeën opgedaan die je mee terug naar Nederland hebt genomen?
In Hong Kong is het heel gebruikelijk om tijdens een feestje een clown, goochelaar of iemand die schminkt in te huren. Dat zou ik in Nederland niet snel doen, maar het was wel altijd een hoogtepunt op een feestje!

Advertenties

One thought on “Feestje over de grens: Hong Kong

  1. Pingback: Cookies 4 Fun: bakken, puzzelen en versieren in één! | Hiep en Hoera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s